Enkele vragen over Naga Meditatie

Vraag: Je hebt toch al Mindfulness?
Antwoord: Je hebt ook al het huisdier hond. Maar een hond is geen kat en een kat geen hond. Ook al zijn het allebei aardige harige vleesetende viervoeters.

Vraag: Maar het opmerkzaam zijn van lichamelijke gewaarwordingen is toch hetzelfde, vergeleken met het ‘onderkennen van zintuiglijk gewaarzijn’, bij Naga Meditatie?
Antwoord: Bij Naga Meditatie is simpelweg de waarnemer het waargenomene. Je ‘merkt’ niets op maar je bent het! Geen zogenaamd ik en het waargenomene. Namelijk binnen Mindfulness wordt ook het observeren van de gedachte onderstreept. En/of staat de ademhaling centraal. Of dien je je vooraf te ontspannen.
Bij NM zijn er geen zijwegen. Geen patroon of volgorde. En hoef je je ook niet vooraf te ontspannen en speelt het rechtop zitten geen rol.

Vraag: Maar ook binnen Mindfulness gaat het om iets geheel gewaar te zijn, zoals een regendruppel op een blad van een boom.
Antwoord: Bij NM zoek je geen bepaalde ervaring. Je onderkent wat nu al aanwezig is. Je lichaam is er immers al en dergelijke. Ook is NM een verwijzing naar de hoogste verlichting en niet naar een of andere stress reduction.

Vraag: Wordt Naga Meditatie dan niet ook als hulpmiddel ingezet?
Antwoord: Klopt maar NM is in werkelijkheid weg en doel in een. Je kunt NM gebruiken bijvoorbeeld bij nachtelijke onrust. Maar NM is in werkelijkheid een pad, 24/7.
Het is geen kunstje maar pad.

Vraag: Wat voor pad?
Antwoord: Pad van verlichting.


(Foto – Pixabay.com)


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *