Het is geen Zen, Mindfulness of Vipassana

Het is geen Zen, Mindfulness of Vipassana: zitten staat namelijk niet centraal en ook niet de ademhaling. Er wordt ook niet gewerkt volgens een bepaalde volgorde, zoals van de kruin naar de voeten toe.
Bij Naga Meditatie gaat het simpelweg om wat de zintuigen nu spontaan te melden hebben en dat je daarbij voelt wat je voelt, ziet wat je ziet, hoort wat je hoort, ruikt wat je ruikt en proeft wat je proeft. Daarbij is dan de waarnemer het waargenomene!
Je zoekt geen nieuwe ervaring. Je onderkent wat er nu spontaan bij je binnenkomt. Misschien voel je als eerste het gekriebel in je neus of hoor je een auto… Het maakt niet uit. En het gaat om alle vijf de zintuigen. Ook maakt het niet uit, hoelang je bijvoorbeeld iets ervaart of hoe kort. Er is geen patroon. Je geeft je slechts over aan het lichaam: je verlegt simpelweg je aandacht naar de zintuigen!
Ook al ben je in werkelijkheid niet je lichaam en daarbij noch je brein. Water kan ook zich volledig overgeven aan een droge spons, nietwaar?
Zeg niet tegen jezelf: ‘Ik weet toch dat ik hoor of zie!’ Nee, laat de waarnemer het waargenomene zijn. Vergeet je eigen denkgeest.
Misschien zit je liever in je verleden of denk je liever aan je eigen toekomst en vind je het hier en nu zijn door middel van de zintuigen maar ordinair, te simpel. Maar het gaat niet om het oordelen van de geest. Maar om de onrust uit je geest te halen.
Maal niet langer. Anker je geest. Niet door denkbeelden of door bepaalde mentale en/of lichamelijke oefeningen. Maar door direct dat wat je reeds ervaart geheel te onderkennen. Wees geen zombie: horende doof en ziende blind, zogezegd. Ontwaak.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *