Is de Waarheid een land zonder paden?

‘De Waarheid is een land zonder paden,’ zei Jiddu Krishnamurti in Nederland, in het jaar 1929 te Ommen.
De Boeddha onderrichtte echter het Achtvoudige pad. Ook Jezus sprak over een pad, over zaken als je laten dopen, een andere naam aannemen en je bezittingen weggeven.
Zowel de eerste boeddhisten als de eerste christenen noemden zichzelf ook volgelingen van de Weg.
Jiddu Krishnamurti sprak niet negatief over de Boeddha, zei zelfs dat ie hetzelfde leerde. Het klopt dat beide leraren zeiden: ‘Wees een licht voor jezelf.’ Ook de Boeddha wilde niet dat mensen hem volgden op basis van autoriteit, maar op basis van onderzoek.
Ook Jezus zei: ‘U bent het licht van de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen zijn.’ (…) ‘Zie er dus op toe, dat het licht dat in u is, geen duisternis is.’ – NT.
Boeddha begon zijn boodschap in Sarnath (Noord-India), in een hertenkamp, waar hij vijf bekende asceten tegenkwam die bereid waren naar hem te luisteren. Deze oprechte en serieuze zoekers kwamen direct tot de verlichting, nirvana.
Helaas ging dat niet zo in het leven van de grote geest, Krishnamurti (1895 – 1986). Het bleek aan het einde van zijn leven hier, dat niemand hem echt begrepen had. Terwijl hij toch gigantisch bekend en populair is bij velen onder ons, nietwaar?
Ik ontdekte voor mezelf het ontbrekende puzzelstukje:
zie de video https://youtu.be/8wdAoqMqsJ8.
Toch klopt de essentie, dat geen methode (of geloof) automatisch de verlichting als gevolg heeft.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *