Krishnamurti bekritiseert

De spectaculaire nieuwe meditatievorm, die Jiddu Krishnamurti mistte in zijn boodschap en daarom niemand hem begreep, tot zijn niveau kwam: terwijl hij zichzelf wel vergeleek met Gautama de Boeddha, die wel een weg leerde en discipelen had!
Waarom faalde Jiddu Krishnamurti? En had Gautama de Boeddha wel ontwaakte leerlingen om zichzelf heen.
Naga Meditatie geeft, is het ontbrekende stukje puzzel. Alleen op deze manier, via deze spontane meditatie, kan de vastgelopen spirituele vriend van Krishnamurti loskomen van zijn hoofd. Mensen die beweren Krishnamurti geheel in alles gelijk te geven en tegen hem opkijken. Deze mensen zijn intellectueel verstrikt geraakt door de jaren heen. Naga Meditatie voegt iets toe, bekritiseert daarom niet je geloof/theorie/wetenschap/… Naast je geloof in Krishnamurti en zijn leringen kan je komen tot keuzeloos gewaarzijn, op een volstrekt natuurlijke manier!

Naga Meditatie samengevat:
Dit is de enige nieuwe vorm van meditatie die direct zelf voor verlichting staat. De onrustige geest wordt direct aan banden gelegd of overstegen!
Niet door een truc, iets onnatuurlijks.
Het gaat niet tegen je eigen spontane ervaring in. Ook gaat het niet over wat je wel of niet gelooft.
Het betreft je eigen vijf zintuigen, welk verhaal ze je nu op dit moment geheel spontaan vertellen. Het gaat om alle zintuigen en niet volgens een bepaalde volgorde.
Wat ervaar je nu?
Voel wat je voelt, hoor wat je hoort, zie wat je ziet, proef wat je proeft en ruik wat je ruikt. Laat daarbij de waarnemer het waargenomene zijn. Er is geen bepaalde volgorde, het betreft simpelweg wat nu het allereerste bij je binnenkomt en dan… en dan… en dan… en dan… enzovoorts! Geef je hieraan volledig over en zeg dus niet: ik weet toch dat ik ruik, ik weet toch dat ik proef,… Nee, geef je over: laat de waarnemer het waargenomene zijn.
Op deze manier wordt meteen en volledig de geest overstegen (zonder enig oordeel). De geest die de hele dag enkel zijn eigen staart lijkt na te jagen: spoken ziet en/of luchtkastelen en gouden bergen. Deze geest hoef je niet eerst te analyseren en te beoordelen. Verleg simpelweg direct je aandacht naar het lichaam: de vijf zintuigen!


Geplaatst

in

door

Reacties

2 reacties op “Krishnamurti bekritiseert”

  1. Guido Brouwer avatar
    Guido Brouwer

    Rozenhart Nathan bekritiseerd,
    Dank voor de uitleg over Naga meditatie. Dat is zeer de moeite waard.
    De taal om deze uitleg heen, die gebruik maakt van een stijl die ik ‘afzetten tegen’ zou willen noemen is wat mij betreft niet nodig en slaat eigenlijk ook de plank mis als het gaat om woorden die K heeft uitgesproken. “Hij vergeleek zich met Gautama” bijvoorbeeld in de 3e zin sluit niet goed aan, want K wilde juist een volstrekt onafhankelijke zelfdenkende vrije geest laten ontwaken die niet vergelijkt, nadoet of volgt. Een verstening van een gedachtegoed, door nadoen en vergelijken immers kan leiden tot gespletenheid en angst die juist een vrije geest in de weg staat. Wel kan ik beamen dat K, wat we nu zouden zeggen, oud taalgebruik toepast, maar aan de andere kant is het niet nodig om er een beoogt succesverhaal aan te plakken of te vergelijken. Het lijkt sterk op een (manlijke) aandachtstrekker, daardoor, overigens niks mis mee, maar Naga heeft deze stijl helemaal niet nodig. Gewoon al goed om te beoefenen op zichzelf. Spreekt K van sprankelende dagelijkse nieuwheid die besloten ligt in het gewaarworden van elke volgende seconde nieuwe werkelijkheid, dan is dat ook nieuw (=Naga) en behoeft geen versterking van zichzelf door afzetten tegen een andere wijze. Dank nogmaals voor de opening naar Naga meditatie. Groet, Guido

  2. admin avatar

    Bedankt voor je reactie, Guido Brouwer, op Naga Meditatie, daar hoor ik graag over.
    Wat Jiddu betreft blijf ik bij mijn op- en aanmerkingen!
    Natuurlijk staat daar Naga los van, van hem. Maar ik ken nu eenmaal K toevallig! En is zijn boodschap ook geheel los van de Boeddha. Ook al zag hij hem, ervoer de Boeddha zelfs nog op zijn oude dag. (Zie de biografieën.) Er was dus een band en een vergelijking.

    Maar / en, K bekritiseerde zelf ook, zoals:
    ‘De monnik die het wereldse leven vaarwel heeft gezegd, mag over het aardoppervlak rondzwerven of zich in een klooster laten opsluiten, maar hij heeft het nooit eindigende proces van het ‘zelf’ niet achter zich gelaten. Ze kunnen een andere naam kiezen, bepaalde gewaden aantrekken of een gelofte van kuisheid of van stilzwijgendheid afleggen, maar ze worden verteerd door het vuur van een of ander ideaal, van een of ander gedachtebeeld of symbool.’
    (Uit: Een kennismaking, Krishnamurti.)

    Hoe moeten we hem, K bezien, als een heilige of een ontwaakte of mahatma?
    Ik zie echter de verering en bescherming omtrent zijn voormalige aanwezigheid in deze wereld toenemen bij zijn luisteraars/vrienden!

    Hijzelf zei daarover des tijds:
    ‘Als Krisnamurti sterft, wat onvermijdelijk is, zullen jullie regels in je hoofd gaan vormen, omdat het individu, Krisnamurti, jullie de Waarheid had voorgehouden. Jullie zullen dus een tempel bouwen, beginnen met het houden van ceremonieën en zinsnedes, dogma’s, geloofssystemen, en geloofsbelijdenissen uitvinden en filosofieën creëren. Als je het fundament op mij, het individu, bouwt, zul je in dat huis gevangen raken, in die tempel, en dus zal er een andere Leraar moeten komen om jullie uit die tempel te ontwarren. Maar de menselijke geest zit zo in elkaar, dat jullie weer een tempel rond Hem zullen bouwen en zo zal het steeds doorgaan.’
    (Bron: The Future Is Now, 1989)

    (K: Discussieer, kritiseer, dring erin door. Lees K’s boeken en scheur ze intellectueel aan stukken. Ga er intellectueel mee aan de gang. Discussieer. Dat is geen interpretatie. – Bron: Krishnamurti. Weg zonder einde, door Mary Lutyens.)

    Namaste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *