FAQ

Vraag: Wat betekent het woord Naga?
Antwoord: Het is een Sanskriet woord voor slang en draak.
Vraag: Slangen meditatie?
Antwoord: Nee, net als de rups kruipt de slang door het stof, over de aarde en klimt deze in bomen, nietwaar? Maar is nog onderworpen. Pas als de rups een vlinder is geworden, kan deze de beperking van de aarde ontstijgen. Dat geldt ook voor de draak.
Bij Naga Meditatie gaat het om overgave: aan al je zintuigen, het lichaam als de rots in de branding. Voelen wat je voelt, zien wat je ziet, horen wat je hoort,… Je dient je volledig daar aan over te geven: de waarnemer is het waargenomene. Maar deze meditatie vertegenwoordigt verlichting (nibbana).
Vraag: Welke verlichting?
Antwoord: Dat je niet langer onderworpen bent aan het denken, noem het het ego in de mens.
Nibbana (verlichting) betekent immers: het uitblussen of uitwaaien. Zoals een vlam van een kaars kan uitwaaien of geblust worden.
Vraag: Wanneer ontstond Naga Meditatie en waar?
Antwoord: Het ontstond in Nederland in de zomer van 2017 en ontwikkelde zich als een echt hulpmiddel tot in 2021.
Sinds de lente van 2023 heeft het het volledige karakter gekregen, namelijk: nibbana. NM niet alleen als hulpmiddel, bijvoorbeeld bij een onrustige nacht of bij je depri voelen maar gewoon voor de volledige innerlijke verlichting. Maar dan dient men wel Naga Meditatie (onderkennen van zintuigelijk gewaarzijn) volledig 24/7 te doen: als pad te gaan. Belangrijke notie daarbij is: beoefen daarnaast geen zelfobservatie in de vorm van: het observeren van gedachten.
Vraag: Waarom, je gedachten observeren hoort er toch bij?
Antwoord: Kun je wel echt je gedachten observeren en wie of wat doet dat dan? Andere gedachten? Het denken dat het denken probeert te kennen of zoiets dergelijks.
Je dient juist je gedachten direct achter te laten, door de aandacht niet te leggen op je gedachten maar op het lichaam.
Je bent normaliter je gedachten bewust. Je hoeft ze niet te gaan observeren. Dat is enkel navelstaren. Juist de meeste problemen worden veroorzaakt door onze eigen gedachten. En wat doen we dan als oplossing: denken over het denken?
Ga voor Naga Meditatie.